It is currently Thu 23 May 2013 22:17

All times are UTC [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 
Author Message
PostPosted: Mon 13 Feb 2012 00:56 
Private

Chciałbym zapytać czy istnieje szansa że w grze pojawi się kilka dodatkowych pojazdów polskiej produkcji? Z dostępnej na stronie listy jednostek (pełna?) nie widać kilku polskich które mogłyby wzbogacić grę.
Chodzi mi głównie o brak czołgu T 55 AM "Merida", wprowadzonego do służby w latach 80-tych, zbudowanego w tym czasie w liczbie ponad 500 sztuk. Uznawany jest za bardzo udaną modyfikację czołgu T 55. Wizualnie także pojazd odróżniałby się od T 55 obecnych już na liście gry. Strasznie zasmucił mnie fakt jego nieobecności :( .
Dziwi mnie także obecność ciężarówki URAL jako stricte polskiego wozu zaopatrzenia, zamiast np. Stara 266.
Nie wiem niestety czy w waszej grze będzie możliwość naprawy uszkodzonych pojazdów na polu bitwy, raczej nie widzę obecności pojazdów naprawczych, ale gdyby takowe w grze występowały sugeruje jako polskiego pojazdu tego typu użyć WZT 2.

Dziękuje za uwagę. Bardzo bym się ucieszył gdyby moje sugestie spotkały się ze zrozumieniem.
Pozdrawiam

Profile  

PostPosted: Mon 13 Feb 2012 07:35 
Master Sergeant

Za Wikipedią T 55 AM "Merida" wszedł do służby w 1986 roku, a w grze są jednostki z 1970-1985. Szans na wprowadzenie nowych jednostek nie ma, chyba że postanowią wydłużyć okres działań do powiedźmy 1989, ale to jest mało prawdopodobne, bo w tej grze i tak jest już dużo jednostek.
Co do wozów naprawczych. Ich rolę spełniają wozy zaopatrzenia, gdy jednostka jest w zasięgu takiego wozu to jest naprawiana kosztem punktów zaopatrzenia. Przynajmniej tak ja to rozumiem, w każdym razie jest możliwość naprawy jednostek.
Od początku było wiadomo, ze polskich jednostek będzie nie wiele i nie będzie możliwe stworzenie narodowej armii, w zasadzie nikt po za sowietami nie zrobi grywalnej narodowej armii.

Profile  

PostPosted: Mon 13 Feb 2012 08:01 
First Sergeant

Sowieci i Amerykanie chyba dali by radę.
Jeszcze do końca niewiadomo jakie narzędzia będą udostępnione jeśli chodzi o tworzenie własnych modyfikacji do gry. Tu można upatrywać szansy na więcej polskiego sprzętu.

Profile  

PostPosted: Mon 13 Feb 2012 09:35 
Master Sergeant

W modyfikacjach tak, ale mała jest szansa na to, że jakaś modyfikacja będzie grywana częściej niż podstawowa wersja gry. A modyfikować będzie można niemal wszystko. Potwierdzone są narzędzia do robienia map, jednostek, broni i turniejów.

Profile  

PostPosted: Mon 13 Feb 2012 18:02 
First Sergeant

Teoretycznie zrobienie czysto polskiego deku byłoby wykonalne już teraz gdyby zrobiono polski wóz dowodzenia (radiostacja R-137B na bazie Stara 266 byłaby najbliżej spełniania tej roli), ale byłby to dek skazany na przegrywanie w każdym starciu. Musiałby polegać na piechocie i śmigłowcach, a na obie te formacje NATO ma tzw hard counters. Niestety prawdą jest że łatwiej byłoby skomponować polski dek w latach 1990-2012, niż w czasach układu warszawskiego ;)

Profile  

PostPosted: Tue 14 Feb 2012 02:40 
Private

micz wrote:
Za Wikipedią T 55 AM "Merida" wszedł do służby w 1986 roku, a w grze są jednostki z 1970-1985

Do 1988 roku istniał tylko jeden prototyp Mi 28 z 1982 roku (również za wiki), został jednak umieszczony w grze. W 1985 powstał prototyp oraz próbna seria pięciu czołgów T 55 AM "Merida". Tak więc moim zdaniem obecność w grze T 55 AM "Merida" nikogo by nie zraziła, a niektórych by bardzo ucieszyła. Wydaje mi się że zmodernizowanie już obecnych w grze modeli czołgu T 55 do standardu "Merida" nie stanowiłoby dla grafików wielkiego wyzwania.

buczer wrote:
(...)Musiałby polegać na piechocie i śmigłowcach(...)

Nie zapominaj o SKOTach i Meridach!

P.S. Dziwi też wyróżnienie NRDowskich czołgów np. T 55 i T 72, zwłaszcza że z obecnych w grze państw UW akurat tylko wschodnie Niemcy ich nie produkowały.

Profile  

PostPosted: Tue 14 Feb 2012 09:24 
Master Sergeant

Tak Havok jest w grze, ale twórcy mówili, że wprowadzą kilka jednostek prototypowych z tego okresu. A wprowadzenie Mi-28 ma sens, bo w innym wypadku Układ Warszawski nie miałby zaawansowanego śmigłowca przeciwczołgowego. Wariantów czołgów jest mnóstwo, któreś musieli odrzucić, a dodawanie jakiejś jednostki tylko po to, żeby było większy wybór z danego kraju nie ma sensu. Tu się gra NATO kontra UW, a nie Francja przeciw Polsce itp. Czesi też pewnie nie mają wielu ze swoich jednostek.

Profile  

PostPosted: Thu 16 Feb 2012 18:41 
First Sergeant

No cóż, bez utalentowanych twórców modów ciężko będzie liczyć na pojawienie się dodatkowych jednostek. Jeśli jednak pojawią się mody w rodzaju "modern", to już mamy pełny dek: piechota identyko, piechota-plot.- wyrzutnia GROM, siły specjalne- GROM (lub) AGAT, czołg- twardy, artyleria- langusta, rozpoznanie- honker, transporter- patria KTO rosomak, artyleria p-lotnicza- HIBNERYT i ew. LOARA, rozpoznanie lotnicze- sokół, śmigłowiec przeciwpancerny sokół W-3W lub ewentualnie W3-PL głuszec.
No....i można walczyć :mrgreen:

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 

All times are UTC [ DST ]